Plasticvrij reizen; hoe doe je dat?

Minder plastic gebruiken zit in alledaagse dingen maar ook in jouw vakantiebeleving. Hoe doe je dat dan, plasticvrij reizen? Het begint bij jezelf, daarom geven we je enkele handige tips voor meer milieubewust vakantieplezier.
 

Packraft trail luxemburg hike

Waarom meedoen met Mei Plasticvrij? (of beter: plasticvrij reizen forever!)

We zijn allemaal gek op reizen, maar hoe kunnen we die prachtige plekken beschermen tegen al het plastic afval dat wordt achtergelaten? Stranden, bossen en berggebieden lijden onder vervuiling. Wegwerp plastic zoals rietjes, flessen en zakjes blijven achter in de zo geliefde natuur.  Tijdens Mei Plasticvrij (en elke andere maand natuurlijk) kan je in je dagelijkse routine al een verschil maken maar ook op reis vraagt actie ondernemen ook niet veel moeite. Het afval van thuis wordt namelijk vaak uitgevoerd naar andere landen en komt daar helaas ook in de natuur terecht. Help je mee aan een plasticvrije planeet? Onze tips geven je alvast wereldverbeterende inspiratie. 

Tips voor een plasticvrije vakantie

1. Neem je eigen waterfles mee

Je hebt deze geweldige gewoonte misschien al onder de knie: naar het werk of naar de sportles, je herbruikbare waterfles zit altijd in je tas. Waarom dus deze slimme zet niet doortrekken op reis zodat je overal water kan bijtanken! Nuttig, want hydrateren is key. Duurzaam, want zo bespaar je heel wat plastic flesjes, verpakkingen en geld. Koop je toch waterflessen, ga dan altijd voor een grotere verpakking zodat je dat handige flesje altijd kan bijvullen. 

plasticvrij-reizen-herbruikbare-drinkbus

2. Drink kraantjeswater


We weten wat je denkt: kraanwater? In een ander land, dat is toch niet zo veilig? Klopt, niet overal is het water uit de kraan drinkbaar. Op veel bestemmingen die we met Travelbase aanbieden kan je gelukkig perfect water uit de kraan drinken, maar als je wat verder reist, kan je je beter goed informeren. Gelukkig zijn er tal van manieren om water zuiver te maken, zodat je geen flessen moet kopen.
Er zijn verschillende soorten handige filters, zoals de Steripen of de Lifestraw Go. Staat er een waterkoker op je kamer? Ideaal, want een minuut koken volstaat om boosdoeners uit te schakelen. Sommige hotels zetten bij wijze van service gratis plastic flesjes water op je kamer. Nu jij je eigen drinkwater zuivert heb je die niet meer nodig, dat is dubbel gewonnen voor het milieu! 

3. Nee tegen plastic rietjes, ja aan herbruikbaar bestek 


Wie vakantie zegt, zegt cocktails? Als dat uit jouw mond zou kunnen komen, is deze tip perfect voor jou! Zeg eens nee tegen plastic rietjes en koop voor je vertrek je eigen herbruikbare rietjes. Klein genoeg om in je tas te passen en je kan altijd slurpen van je glas, zonder schuldgevoel. Staan streetfood of lokale gerechten proeven op je planning? Neem dan een herbruikbare spork mee: spoon en fork in één: handig en afvalbesparend.

4. Laat de miniflesjes staan

Naast waterflesjes staan in je hotelkamer ook vaak kleine verpakkingen met  verzorgingsproducten te blinken. Verleidelijk, dat is zeker, maar ook zo fout. Zelfs als je maar de helft gebruikt, staan er alweer nieuwe flesjes de volgende dag. En waar belanden die verpakkingen van shampoo, douchegel en bodylotion? In de meeste westerse landen worden ze deels gerecycleerd, maar dat is niet overal het geval. En dan eindigt dat afval hoogstwaarschijnlijk in zee. Laat ze dus staan en neem je eigen producten mee, daar zal je haar ook blij mee zijn.

Plasticvrij reizen; hoe doe je dat?

5. Slimme snacks


Nieuwe ervaringen opdoen en onvergetelijke momenten beleven, daar krijg je honger van. De afvalberg verkleinen doe je als je je eigen favoriete snacks meeneemt, liefst in een brooddoos of andere duurzame verpakking. Koop je toch iets onderweg, ga dan voor lekkers zonder verpakking of gewikkeld in papier of karton. Dat kleurrijke ijsje doet je toch watertanden? Doen natuurlijk, maar kies dan voor een hoorntje in plaats van het potje. 

 

6. Duurzame toilettas


We hadden het al over de te vermijden miniflesjes in hotels, maar wat stoppen we dan in de toilettas om zo plasticvrij mogelijk te reizen? Gebruik bijvoorbeeld hervulbare flesjes en potjes met jouw dagelijkse verzorgingsproducten. Kies voor een houten kam, wasbare wattenschijfjes en producten in vaste vorm, zoals de shampoobar. Houten of bamboe tandenborstels zijn ook een must. Ze zijn grotendeels composteerbaar en ze zien er zelfs veel leuker uit dan de plastic exemplaren. 

 

7. Souvenirs


We nemen, naast het relaxte gevoel, graag een aandenken mee naar huis op het einde van een zalige vakantie. Goed idee, want je steunt er de lokale economie mee, zorg er alleen voor dat je iets lokaals koopt en enkele stoffen tassen of tote bags meeneemt om je aankopen in te vervoeren.
No plastic bag necessary, sir!  

8. Afval hoort in de vuilnisbak


Vanzelfsprekend maar zo problematisch: gooi je afval niet op de grond. Probeer het goede voorbeeld te geven door afval nooit achter te laten op het strand, op straat of in de natuur. Staan er geen vuilnisbakken? Geen probleem als je in je rugzak een plekje voorziet om je afval mee te nemen. Er zijn eigenlijk geen excuses!
 

9. Samen slimmer inpakken


Reis je met een groep, met familie of vrienden? Spreek eens op voorhand af wie wat in de bagage steekt. Je kan best wel wat producten delen zoals zonnecrème, tandpasta of reisadapters. Minder verpakkingen mee op reis en lichtere koffers: win-win! 
 

Sharing is caring


Je steentje bijdragen aan de verduurzaming van het toerisme is een must voor onze toekomst – een paar kleine gewoontes aannemen al reizend en we komen al een heel eind! Het is maar een kleine moeite om onze prachtige planeet te beschermen, zodat we nog heel lang van onze reizen kunnen genieten. Hoe meer mensen dat beseffen, hoe groter het effect dus deel deze tips ook met vrienden en familie. Samen maken we echt een verschil!

 

 

 

 

 

Plasticvrij reizen; hoe doe je dat?
Language
Marketing Consent